kokboken.webblogg.se

Alla mina favoritrecept på ett ställe!

Champinjonsoppa

Publicerad 2013-04-15 15:22:00 i Soppa

En krämig och god champinjonsoppa.
 
450 g champinjoner
1 lök
smör
5 dl vatten
1 svampbuljongtärning
5 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
persilja
 
Ta fram en stor kastrull.
Lägg undan några champinjoner till dekoration.
Hacka övriga champinjoner och löken fint.
Fräs i smör några minuter.
Tillsätt vatten, buljong och grädde.
Låt koka i 10-15 minuter.
Mixa soppan och smaka av med salt och peppar.
Servera soppan garnerad med champinjoner och persilja.

Grekiska köttbullar

Publicerad 2013-04-15 15:21:29 i Vardag

Enkla och goda köttbullar
 
1 gul lök
1 ägg
0,5 dl havregryn
1 dl vatten 
1,5 tsk salt
500 gram köttfärs
1 msk citronskal
0,5 dl persilja
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
0,5 tsk spiskummin
peppar
 
Lägg havregrynen i blöt och låt svälla några minuter.
Blanda köttfärsen med havregrynen och ägget.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
Rulla till bollar och stek i smör.
Servera gärna med bulgur, tzatziki och sallad.

Macarons

Publicerad 2013-04-15 15:12:00 i Baka

Här är den ultimata guiden för att lyckas med macaronsen
 
 
75 gram mandelmjöl
75 gram florsocker
 
75 gram strösocker
25 gram vatten
 
30 gram äggvita
30 gram äggvita
 
18 gram strösocker
 
För tydlighetens skull har jag delat upp ingredienserna så som de ska mätas upp.
Äggvitorna (brukar bli bra med två stycken) ska stå framme i rumstemperatur ett dygn innan man börjar baka.
Tänk på att även vara förberedd med alla verktyg som kommer att behövas så innan du börjar baka plocka fram följande:
 
Våg
Termometer
Elvisp
Slickepott
Sprits
Sil
Två plåtar
Ungspapper (nonstick)
 
Börja med att väga upp allting ytterst noga.
Mandelmjölen och florsockret ska siktas genom en sil innan de blandas samman.
Gör i ordning sockerlagen (strösocker och vatten) i en liten kastrull.
Häll en av äggvitorna i en bunke (helst av metall).
Ställ termometern på 118 grader och sätt på plattan på högsta värme.
Samtidigt börjar du vispa äggvitan med elvispen.
När den blivit fast häller du i strösockret som är kvar.
Vispa ytterligare en stund.
Så fort sockerlagen blivit 118 grader ska den hällas ner i marängen.
Fortsätt vispa till marängen blivit kall (ca 10 min).
Blanda ner den andra äggvitan i mandelmjölet och florsockret.
Vill man tillsätta någon färg gör man det samtidigt.
Vänd ner blandningen i marängen och häll den i spritspåsen.
Spritsa ut små macarons på ugnspapprena (ung. som 5 kronor).
Sätt ugnen på 150 grader och låt macaronsen vila på plåtarna i ca 30 minuter.
Sätt in macaronsen i ugnen (en plåt i taget) och grädda 10 minuter.
Låt svalna på galler innan du fyller dem med smörkräm.

Räkpaj med västerbottensost

Publicerad 2013-04-15 14:54:28 i Paj

En härlig sommarpaj som serveras kall eller ljummen.
 
 
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
 
Fyllning:
3 ägg
2 dl vispgrädde
150 g västerbottensost
1 dl klippt dill
2 krm salt
1 krm cayennepeppar
 
Garnering:
500 g räkor med skal
citron
50 g röd rom
 
Börja med att skala räkorna.
Blanda samman pajdegen och tryck ut den i en 24 cm pajform.
Ställ i kylen i ca. 30 minuter.
Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 225 grader i ca 10 minuter.
Vispa grädde och ägg.
Tillsätt riven ost, dill, salt och peppar.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca. 20 minuter tills pajen stelnat och fått fin färg.
Låt pajen svalna och garnera sedan med räkor, citronskivor och rom.

Om

Min profilbild

Recepten kommer från alla möjliga håll och jag har tyvärr inte källorna till samtliga. Jag har alltid varit snabb att plocka på mig recept på saker som jag blivit bjuden på så mamma, mormor och andra nära och kära är skyldiga till många av recepten. Jag är också en flitig bloggläsare och testar gärna nya recept. Madebymaryblogg.blogg.se är min stora favorit så flera av recepten är hämtade från Mary. Hoppas ni hittar någonting ni gillar! //Anna

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela